dinsdag 28 mei 2013

Kansen op de woningmarkt


Het lijkt misschien een onzekere tijd om juist in deze tijd een huis te kopen, maar er is ook een aantal redenen te bedenken om dat juist nu wel te doen.


Echte kopersmarkt
De woningmarkt is een echte kopersmarkt geworden. Een woning is in tien jaar niet zo betaalbaar geweest als nu, zo is onlangs berekend. Daarbij staat een recordaantal woningen te koop. De kans dat u nu uw droomhuis vindt én dat deze ook nog eens betaalbaar is, is groot. Toch grijpen kopers deze kans niet omdat ze onzeker zijn over de risico’s en de hypotheekmogelijkheden. Met een langetermijnvisie op deze zaken zijn er volop kansen om toch uw droomwoning te kopen. Veel starters en huizenbezitters zijn toe aan de volgende stap in hun leven, maar stellen deze nog even uit. Dat is begrijpelijk vanwege de dagelijkse berichten over de huizenprijs en hypotheekregels. Maar het is ook jammer. Een nieuwe woning markeert de volgende stap in uw leven, bijvoorbeeld trouwen of samenwonen, een andere baan of gezinsuitbreiding. Uitstel geeft het gevoel vast te blijven zitten in de huidige situatie. Daarbij is het een gemiste kans, omdat u nu kunt profiteren van een gunstige woningmarkt.

De hypotheekrente is momenteel erg laag
Historisch gezien staat de rente nog steeds erg laag en dat betekent dat een nieuwe hypotheek relatief goedkoop is. De hypotheekrente is een belangrijke factor voor uw maandlasten. Nu een hypotheek afsluiten betekent lage maandlasten.

Nu nog hypotheek afsluiten met de verhoogde Nationale Hypotheek Garantie norm

De Nationale Hypotheek Garantie wordt in juli 2013 verlaagd van € 320.000,- naar € 290.000,- om in 2014 weer teruggebracht te worden naar het oude niveau van € 265.000,-.
Koopt u een huis met NHG, dan geeft dat u meer zekerheid en biedt meerdere voordelen, zoals bijvoorbeeld een korting op het rentetarief. De rentekorting kan oplopen tot maar liefst 0,6%. Daarmee kunt u maandelijks mogelijk veel geld besparen. Ook is er een volledige financiering van uw woning mogelijk (koopsom inclusief kosten koper, notaris- en verbouwingskosten). Het bedrag dat u kunt lenen is natuurlijk wel afhankelijk van uw inkomen. En ook geeft de NHG-hypotheek u als koper extra veiligheid. Het Waarborgfonds Eigen Woningen staat namelijk bij de NHG garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag als de woning onverhoopt verkocht moet worden omdat de hypotheeklasten niet meer betaald kunnen worden.

Meer kans op uw droomhuis
Aan verkopers wil ik adviseren: beweeg mee met de markt, dat biedt grote kansen. Natuurlijk is het niet plezierig dat de prijzen gedaald zijn. Maar de keerzijde van de medaille is dat het huis van uw dromen waarschijnlijk óók in prijs is gedaald, misschien nog wel meer dan uw eigen woning. En doordat er meer woningen te koop staan, is de kans veel groter dat u een woning vindt die precies past bij uw wensen en mogelijkheden. Dat brengt uw droomwoning dichterbij!

Hanneke van Zalk-Westerbroek
NVM-
makelaar / Register-taxateur o.z. bij Van de Loosdrecht Woning- en Bedrijfsmakelaars te Nunspeet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag