dinsdag 28 maart 2017

Taxatie van uw woning

Taxatie van uw woning

Heeft u een nieuwe woning gekocht, gaat u uw woning verbouwen met geld uit een bouwdepot of wilt u uw hypotheek oversluiten in verband met de huidige lage rentestanden? Dan wil uw hypotheekverstrekker graag weten wat uw woning waard is.

Uw hypotheekverstrekker beoordeelt uw hypotheekaanvraag aan de hand van een taxatierapport. Dit taxatierapport dient te worden opgemaakt door een gecertificeerd taxateur. Deze taxateur dient ingeschreven te zijn in het centrale register van gekwalificeerde vastgoedtaxateurs (NRVT-register). De geregistreerde taxateurs werken op basis van eenduidige beroeps- en gedragsregels die aansluiten bij de Nederlandse en internationale eisen. Bovendien is er voor de taxateurs de verplichting een periodieke hercertificering te ondergaan. Zo blijft de kwaliteit van de kennis gewaarborgd.

Hoe gaat de taxatie in zijn werk
Nadat het doel van de taxatie duidelijk is vastgesteld, zal de makelaar uw woning komen waarderen. Tijdens de opname van de woning let de makelaar onder andere op de staat van het onderhoud, de ligging en omgeving, de inhoud, de functionele indeling, de constructie en de kwaliteit van de gebruikte materialen van de te taxeren woning.
Verder wordt het eigendomsbewijs geraadpleegd, waarin eventuele bijzondere rechten en verplichtingen zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld een recht van overpad of recht van erfpacht. Ook het bestemmingsplan wordt geraadpleegd voor eventuele uitbreidingsmogelijkheden van de woning en bijgebouwen. En natuurlijk of er mogelijk nog nieuwe ontwikkelingen zijn in de omgeving, die invloed hebben op de waarde van de woning.

Verder is de makelaar als geen ander op de hoogte van de actuele plaatselijke marktsituatie en de laatste marktontwikkelingen. De makelaar beschikt over een zeer omvangrijke database voor te koop staande of inmiddels verkocht zijnde woningen. Dit zijn essentiƫle punten om de waarde van uw woning goed te kunnen bepalen.

Taxatierapport
Met alle verzamelde gegevens gaat de taxateur aan het werk. Alle bevindingen worden weergegeven in het taxatierapport. Hierbij hanteren de taxateurs een uniform taxatiemodel, waardoor de kwaliteit gegarandeerd is. In dit rapport wordt uiteraard de getaxeerde waarde vermeld en wordt de woning uitgebreid omschreven met alle daarbij behorende voorzieningen. Ook de bijzondere rechten en verplichtingen, voortvloeiend uit het eigendomsbewijs of het bestemmingsplan worden hierin opgenomen.

Gevalideerd taxatierapport
Een groot aantal hypotheekverstrekkers eisen een taxatierapport dat gevalideerd wordt door een validatie-instituut. Wanneer een woning onder de NHG-garantie valt, dient er altijd een validatie plaats te vinden. Bij een validatie beoordeelt een validatie-instituut of de taxateur en het rapport voldoen aan de vastgestelde richtlijnen.

Taxatierapport overige situaties
Behalve bij het aanvragen van een hypotheek, kunnen er ook andere zaken spelen waarvoor u een taxatierapport nodig heeft. Hierbij kunt u denken aan een taxatierapport die benodigd is voor belastingzaken, bijvoorbeeld bij verkoop van de woning aan kinderen of bij overlijden. Tevens kan er een taxatierapport benodigd zijn in het kader van geschillen en beroepsschriften.

Waardebepaling
Veel mensen denken dat er ook een taxatierapport nodig is, als u besluit uw woning te verkopen. Dit is niet het geval. Tijdens een vrijblijvend verkoopgesprek wordt uw woning door de makelaar gewaardeerd, maar daar wordt dan geen rapport van opgemaakt. Na dit gesprek kunt u besluiten wel of niet tot verkoop van uw woning over te gaan.



Hanneke van Zalk-Westerbroek
NVM-
makelaar / Register-taxateur o.z. bij Van de Loosdrecht Woning- en Bedrijfsmakelaars te Nunspeet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag