dinsdag 18 juli 2017

Schenken aan kinderen, doe het goed!


Als ouders tijdens leven schenkingen aan hun kinderen doen, kan er erfbelasting worden bespaard. Als de ouder echter binnen 180 dagen na de schenking komt te overlijden, wordt deze teruggedraaid. Er is een manier om dit te voorkomen.

180-dagenregeling

Vermogensoverheveling. Als ouders aan hun kinderen schenken, kan er schenkbelasting verschuldigd zijn. Toch kan het de kinderen later veel geld besparen als de ouders nu hun vermogen verkleinen door het doen van schenkingen. Daarbij kan er handig gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden om belastingvrij te schenken (jaarlijkse vrijstelling) of van het lagere tarief aan schenkingen.

Schenking kort voor overlijden. Schenkingen die zijn gedaan binnen 180 dagen voor het overlijden van de schenker, worden fiscaal ‘terug gedraaid’. Dit wil zeggen dat deze schenkingen alsnog in de nalatenschap worden betrokken en belast worden met erfbelasting. Dit kan grote financiĆ«le gevolgen bij fors vermogen van de erflater. Tip. De werking van de 180-dagenregeling kan worden voorkomen door gebruikt te maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling eigen woning. Hoe zit dat?

Verhoogde schenkingsvrijstelling
Voor eigen woning. De verhoogde vrijstelling van € 100.000,- voor de schenking eigen woning is met ingang van 2017 weer van stal gehaald. Deze vrijstelling wordt met name gebruikt voor schenkingen door ouders aan kinderen.

Voorwaarden. Hiervoor gelden onder andere de volgende voorwaarden.
  • ·         Het kind (of zijn partner) dat de schenking ontvangt, moet ten tijde van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
  • ·         Het geschonken bedrag moet worden besteed voor aankoop, verbouwing of verbetering van de eigen woning, voor de aflossing van de eigenwoningschuld of restschuld, dan wel voor de afkoop van de erfpacht.


Voorbeeld

Schenking aan kinderen. Vader Jan heeft een hard achteruitgaande gezondheid en de vooruitzichten zijn somber. Hij geeft twee kinderen. Met een fors vermogen van rond de               € 500.000,- wil hij weten wat het beste schenkingstraject is. Fiscaalvriendelijk schenken is een optie. Als vader Jan bijvoorbeeld € 100.000,- per kind schenkt moeten zij hierover 10% schenkbelasting betalen. Hiermee wordt voor een deel voorkomen dat de nalatenschap van vader Jan bij de kinderen in het 20%-tarief van de erfbelasting valt. Let op. Het zou echter zomaar kunnen dat deze schenking geen effect hebben als vader Jan binnen 180 dagen komt te overlijden. Natuurlijk mag in dat geval de bepaalde schenkbelasting worden verrekend, maar toch…

Schenking voor eigen woning. De kinderen hebben allebei een eigen huis. Men zou dus kunnen overwegen om gebruik te maken van de mogelijkheid ieder kind een bedrag van € 100.000,- belastingvrij te schenken ter aflossing van de eigenwoningschuld. Tip. Geen slecht idee, want voor de schenking van de verhoogde vrijstelling ten behoeve van de aflossing van de eigenwoningschuld van de kinderen geld de 180-dagenregeling niet. De kinderen besparen hierdoor samen € 20.000,- aan erfbelasting, ook indien Jan binnen 180 dagen komt te overlijden. Let op. Bij vervroegde aflossing van de hypotheek op de eigen woning kan er wel boeterente verschuldigd zijn. Bekijk dit vooraf goed.


Door de schenking te doen in verband met de eigen woning van de kinderen, kan worden voorkomen dat de schenking bij voortijdig overlijden van de ouder moet worden terug gedraaid en kan er geprofiteerd worden van de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000,-.              
Bron: Tips & Advies Vastgoed

AartJan de Jong
NVM-makelaar / Registertaxateur o.z. bij Van de Loosdrecht Woning- en Bedrijfsmakelaars te Nunspeet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag