woensdag 1 oktober 2014

Financierbaarheid energiebesparende maatregelen


Energiebesparing en duurzaamheid zijn begrippen die wij om ons heen steeds meer horen. Met name in een tijd waarin de meesten van ons op de kleintjes moeten letten, is het natuurlijk nooit verkeerd om eens na te gaan op welke manieren de vaste lasten kunnen worden verminderd. Niet alleen goed voor u, maar als u gaat investeren in een energiezuinige woning, ook nog eens goed voor het milieu. 

Als u woningeigenaar bent, kunt u door energiebesparende maatregelen een comfortabeler leefklimaat creëren en zorgen voor het behoud van de waarde van uw woning. Er zijn een aantal interessante mogelijkheden qua leningen te vermelden. De leningen worden verstrekt met de gedachtegang dat u met de besparing op uw energierekening de lening kunt aflossen. 

Duurzaamheidslening van de gemeente Nunspeet
De Duurzaamheidslening is bedoeld voor particulieren die tegen een lage rente geld willen lenen om duurzaam te kunnen investeren in bijvoorbeeld isolatie, het opwekken van duurzame energie in een warmtepomp voor warmte/koudeopslag, zonnepanelen op daken en de bijbehorende spanningsomvormer of zonneboiler.
De gemeente doet de eerste toets, maar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekt en beheert de toegekende Duurzaamheidslening. De toekenning van de lening geschiedt onder voorbehoud van een positief advies van SVn.
Vraag bij de gemeente Nunspeet naar de voorwaarden.

Energiebespaarlening
Ook de energiebespaarlening zorgt ervoor dat de kosten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie niet in één keer opgebracht hoeven te worden. Op een aantal punten verschillen de regelingen. Zo is het met de Energiebespaarlening niet mogelijk om alleen in zonnepanelen te investeren. U kunt de Energiebespaarlening zelf aanvragen via www.ikinvesteerslim.nl.
Hypotheek
Naast deze leningen is er ook een mogelijkheid om in uw hypotheek een deel van uw energiebesparende maatregelen mee te financieren.
Sinds 2013 krijgt u voor een woning waarin energiebesparende voorzieningen zijn aangebracht of voor een woning met een energielabel A++ extra hypotheekruimte. Bij energiebesparende voorzieningen kunt u denken aan: gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren,
HR++ beglazing, installatie voor warmteterugwinning, HR-ketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan. 
Als er dus één of meerdere van bovengenoemde energiebesparende voorzieningen zijn aangebracht in de woning wordt bij de vaststelling van de financieringslast een bedrag van € 8.000,- buiten beschouwing gelaten. Eén en ander is vastgelegd in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. Behalve bij nieuwe hypotheken geldt deze faciliteit onder bepaalde voorwaarden ook bij een hypotheek die u aflost en waarvoor u een nieuw hypotheekbedrag opneemt voor hetzelfde huis waarin u blijft wonen. Bovenstaande geldt dus ook als de woning een energielabel A++ heeft.
Ook kunt u voor een woning met energiebesparende voorzieningen meestal gebruik blijven maken van een hypotheeklening van 106 % van de marktwaarde van de woning, in plaats van de huidige 104 %. Voor alle ins en outs is het natuurlijk verstandig contact op te nemen met uw hypotheekadviseur.

Subsidie isolatie en isolatieglas
Naast deze leningen zijn er in Nunspeet voor eigenaar-bewoners van een bestaande woning ook subsidies voor isolatieglas en isolatie beschikbaar.

Verlaagde btw-tarief
Verder probeert de rijksoverheid energiebesparende maatregelen te stimuleren met onder andere het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 21 % naar 6 % op bijvoorbeeld vloer-, dak- en gevelisolatie. Wel dient uw woning tenminste 2 jaar oud te zijn. Het verlaagde btw-tarief geldt voor arbeidsloon en niet voor materiaalkosten.


Hanneke van Zalk-Westerbroek
NVM-
makelaar / Register-taxateur o.z. bij Van de Loosdrecht Woning- en Bedrijfsmakelaars te Nunspeet
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag